Lesaffre Polska SA...

Lesaffre Polska SA to wiodący producent drożdży piekarskich, polepszaczy oraz dodatków dla branży piekarskiej i cukierniczej. Siedziba firmy zlokalizowana jest w Wołczynie (woj. opolskie) gdzie mieszczą się fabryki zarówno drożdży jak i  poleszaczy & dodatków piekarskich. Spółka jest częścią francuskiej Grupy Lesaffre od  1999 roku.

Przez ponad 160 lat Lesaffre rozwinęła ogromne portfolio międzynarodowych marek, które są dobrze znane w branży i niejednokrotnie ustalają standardy na rynku.

W Polsce oprócz drożdży prasowanych, płynnych i suszonych, dwóch linii polepszaczy do pieczywa Lesaffre rozwinęła także szeroką gamę mieszanek piekarskich i cukierniczych.   W odpowiedzi na zapotrzebowanie rynku priorytetem firmy Lesaffre Polska jest dalszy rozwój gamy dodatków oraz efektywna współpraca z piekarniami i cukierniami.

Marki, które ustalają standardy

W ofercie firmy znajdują się również organiczne nawozy: Vinassa, Potavin oraz ekstrakt potasowy i pasze, których uzyskanie gwarantuje specyfika produkcji drożdży. Dzięki tym produktom oraz rolniczemu wykorzystaniu odpadów poprodukcyjnych Lesaffre Polska realizuje program ochrony środowiska zgodny z zasadą zrównoważonego rozwoju.

Aby jeszcze lepiej dotrzeć do klientów firma Lesaffre Polska posiada zespół przedstawicieli handlowych oraz technologów piekarnictwa i cukiernictwa, którzy pracują na co dzień w terenie i służą swoją wiedzą technologiczną.

Centrum Piekarnicze™

Dla Lesaffre ważne jest by współpraca z klientami opierała się na zasadzie partnerstwa i dialogu. Dlatego też Grupa Lesaffre powołała Centra Piekarnicze, w których od 40 lat firma kształci tysiące piekarzy rocznie.

Obecnie istnieje ponad 30 centrów piekarniczych na całym świecie, w tym również w Polsce, w Warszawie. To cenne miejsce współpracy z naszymi klientami umożliwia piekarzom szkolenia z zakresu naszych produktów oraz doskonalenie nowych technologii pieczenia.

 

Aktywizacja branży piekarskiej i cukierniczej

Lesaffre to nie tylko produkcja i sprzedaż artykułów dla branży piekarsko-cukierniczej. Od wielu lat firma dokłada starań by promować piekarski fach i pokazać, że jego wykonywanie może być równie emocjonujące jak zawody sportowe. Dlatego też jest inicjatorem wielu akcji międzynarodowych i konkursów piekarskich jak eliminacje do Pucharu Świata w Piekarstwie.