Kruche Extra

Kruche Extra to wyjątkowa mieszanka do wyrobu wszelkiego rodzaju ciast kruchych.

Poprzez doskonały dobór składników w odpowiednich proporcjach stworzyliśmy wysokiej jakości mieszankę, która zadowoli gusta waszych klientów. Kruche Extra nie zawiera sztucznych barwników, przez co zyskuje tak pożądany przez konsumentów smak domowych wypieków.

Receptury:

  1. Ciasto kruche „standard”
  2. Ciasto kruche „perfekt”
  3. Ciasteczka kruche
  4. Rogaliki krucho-drożdżowe
  5. Ciasteczka kruche a`la zebra

Do pobrania w karcie produktu.

Ciasto kruche "standard"

Składniki

Surowce [g]

Mieszanka

1 000

Jajka

50

Wytwarzanie:

Wszystkie składniki należy wymieszać na wolnych obrotach do jednolitej konsystencji, w zależności od konsystencji margaryny oraz rodzaju mieszadła przez ok. 3-4 minuty. Tak przygotowane ciasto kruche gotowe jest do użycia. Zafoliowane bądź zamknięte w pojemniku surowe ciasto może być przechowywane w chłodni lub mroźni i wyrabiane w późniejszym czasie bez straty jakości.

Temperatura i czas wypieku: zależy od rodzaju gotowego wyrobu.

Ciasto kruche "perfekt"

Składniki

Surowce [g]

Mieszanka

1 000

Puffy Pasty

150

Margaryna 80%

150

Jajka

125

Wytwarzanie:

Tak jak w przypadku kruchych "standard"

Ciasteczka kruche

Składniki

Surowce [g]

Mąka pszenna 500

300

Margaryna 80%

300

Mieszanka

100

Cukier

100

Jajka

50

Wytwarzanie:

Margarynę z cukrem i jajami ubić na puszystą masę. Dodać mąkę oraz mieszankę Kruche Extra i mieszać ręcznie do uzyskania jednolitej masy. Szprycować na blachy w dowolnych kształtach. Można wykończyć cukrem nietopliwym bądź marmoladą.

Temperatura wypieku: 170-210°C

Czas wypieku: 10-15 minut, do uzyskania rumianego koloru

Rogaliki krucho-drożdżowe

Składniki

Surowce [g]

Mieszanka

500

Mąka pszenna

500

Woda

250

Margaryna 80%

200

Cukier

100

Jajka

100

Drożdże

60

Wytwarzanie:

Wszystkie składniki należy mieszać do jednolitej konsystencji przez około 3 minuty na wolnych i 3 minuty na średnich obrotach. Pozostawić ciasto do odpoczynku na ok. 10 minut. Po tym czasie wałkować do pożądanej grubości i formować rogaliki. Fermentować w temperaturze 35°C i wilgotności powietrza 80% przez ok. 30-40 minut. Następnie rogaliki posmarować jajkiem i wypiekać.

Temperatura wypieku: 170-210°C

Czas wypieku: 10-15 minut, do uzyskania rumianego koloru

Ciasteczka kruche a’la zebra

Składniki

Surowce [g]

Mieszanka

1 000

Margaryna

450

Jajka

50

Kakao

25

Wytwarzanie:

Mieszankę, margarynę i jaja wymieszać na średnich obrotach do jednolitej konsystencji. Podzielić ciasto na dwie równe części i do jednej z nich dodać kakao a następnie mieszać do uzyskania równomiernego koloru. Obie porcje rozwałkować do jednakowej grubości, posmarować jajkiem, nałożyć na siebie i zwinąć w rulon. Tak przygotowane ciasto odstawić do lodówki na około godzinę. Schłodzone rulony ciąć na krążki o grubości około 1 cm, smarować jajkiem i wypiekać.

Temperatura wypieku: 170-210°C

Czas wypieku: 15-20 minut

Pliki do pobrania