Lesaffre otwiera nowe Baking Center™ w Wiedniu
Media 10 kwietnia 2019

Lesaffre otwiera nowe Baking Center™ w Wiedniu

W 100% dedykowane klientom przemysłowym

Jako globalny gracz w zakresie produktów drożdżowych i fermentacji, Lesaffre otwiera nowy koncept Centrum Piekarniczego (Baking CenterTM ) w Austrii, całkowicie poświęconego piekarnictwu przemysłowemu. Strategicznie umiejscowione w sercu Europy. Jego misją jest wspieranie przemysłowych klientów grupy w rozwoju nowych procesów i technologii. Uroczysta inauguracja miała miejsce we wtorek, 9 kwietnia w obecności Antoine Baule, dyrektora generalnego Lesaffre.

Profesjonalna wiedza przemysłowa  

Najnowszy dodatek do międzynarodowej sieci ponad 40 Baking CenterTM na całym świecie, wiedeńskie Baking CenterTM, aktywne od początku roku 2019, jest pierwszym całkowicie skoncentrowanym na klientach przemysłowych grupy. Nowe Centrum Piekarnicze umożliwi Lesaffre wzmocnienie usług proponowanych swoim przemysłowym klientom, a zatem otworzy ważne możliwości rozwoju w Europie.

"W tym nowym Baking CenterTM – dostosowanym do prób pilotażowych na skale przemysłową, oferujemy naszym klientom i partnerom możliwość przeprowadzenia testów na naszym terenie poprzez symulację ich własnych warunków oraz ograniczeń, bez zakłócania ich produkcji. To pozwoli nam rozwijać - rozwiązania szyte na miarę potrzeb - wraz z nimi,” mówi Jérôme Lebriez, dyrektor regionu Europy Środkowej i Wschodniej Lesaffre.

Baking Center mieści ultra-nowoczesną pilotażową piekarnię przemysłową, zbudowaną wokół 4 stref: strefa przygotowywania ciasta, strefa kształtowania ciasta, strefa zimnego obrabiania z komorą zamrażania ze zwiększonym obiegiem powietrza i finalnie strefę wypiekową. W dodatku istnieje „laboratorium” poświęcone ocenianiu jakości gotowego produktu (przydatności do spożycia, konserwacji, tekstury, itd.) Wszystko rozmieszczone na ponad 600 m².

Najnowsze technologie wspierające rozwój klientów

Lesaffre, grupa działająca w ponad 50 krajach, kontynuuje inwestycje w wiedzę i nowoczesne technologie dzień po dniu, aby znajdować nowe rozwiązania dla potrzeb swoich klientów.

“Innowacja jest częścią genów firmy i stanie się jednym z kluczy do poznania jutrzejszych wyzwań. Chcemy pomagać naszym klientom współtworząc z nimi techniczne i przemysłowe rozwiązania, aby spełnić ich innowacyjne potrzeby. Otwarcie tego Baking CenterTM w sercu regionu, które odgrywa tak ważną role w rozwoju trendów żywieniowych jest dla Lesaffre konieczne”, mówi Antoine Baule, dyrektor generalny Lesaffre.

Stworzenie tego pilotażowego Baking CenterTM jest całkowicie zgodne z linią strategicznych i  innowacyjnych priorytetów Lesaffre oraz obsługą klienta firmy. Jesteśmy obecni w Austrii od 1996 roku. Lesaffre Austria, znajdująca się w sąsiedztwie nowego przemysłowego Baking CenterTM,  swoją działalność koncentruje na dystrybucji drożdży piekarskich i produkcji dodatków piekarskich.

O Lesaffre

Jako kluczowy, globalny gracz na rynku drożdży i fermentacji, Lesaffre tworzy i produkuje innowacyjne rozwiązania rynkowe w zakresie piekarnictwa, smaku & przyjemności jedzenia, zdrowia i biotechnologii. Rodzinna grupa powstała w Północnej Francji w 1853 roku, teraz wielonarodowościowa i wielokulturowa, oddana pracy z zaufaniem, aby lepiej odżywiać i chronić naszą planetę. W bliskiej współpracy ze swoimi klientami i partnerami, Lesaffre zatrudnia 10,500 osób w około 80 spółkach zależnych zlokalizowanych w ponad 50 krajach. Obrót Lesaffre osiąga 2 miliardy euro.