Produkt gotowy do użycia
Żywy zakwas w płynie umożliwia piekarzom pominięcie fazy przygotowywania zakwasu poprzez zniwelowanie potrzeby „odświeżania zakwasu”.
Właściwy dobór mikroorganizmów oraz odpowiednio przeprowadzona fermentacja gwarantują, że piekarze uzyskają produkty o wymaganych cechach. Opatentowana przez Lesaffre receptura umożliwia stabilizację żywego zakwasu, w zależności od rodzaju produktu, aż do 14 tygodni przy temperaturze poniżej 10°C. Dotyczy to zarówno zakwasu żytniego, jak i zwykle mniej kwasowego zakwasu pszennego.
WIĘKSZA SKUTECZNOŚĆ
Dzięki jakości wybranych szczepów nasze żywe zakwasy charakteryzują się wysoce zakwaszającymi właściwościami fermentacyjnymi oraz niezwykłymi walorami aromatycznymi uwalnianymi podczas pieczenia. Pozwala to osiągnąć takie same rezultaty, jak przy stosowaniu naturalnego „zakwasu”.
WIĘKSZA PEWNOŚĆ
Stabilność zakwasu gwarantuje piekarzom uzyskanie powtarzalnych wyników dzięki eliminacji rozwoju niepożądanych mikroorganizmów odpowiedzialnych za psucie się produktu. Żywy zakwas może być używany w wielu zastosowaniach: bagietkach, wypiekach półcukierniczych, do chleba żytniego, do chleba kanapkowego, ciabatty, pizzy i tradycyjnego chleba francuskiego opartego na zakwasie.
Nazwy żywych zakwasów w płynie występujących w ofercie Lesaffre Polska:
- Crème de Levain
- Żywy zakwas z pszenicy Durum (3000)
Szczegóły na ich temat do pobrania w ulotce.