Żywe zakwasy w płynie

Produkt gotowy do użycia

Żywy zakwas w płynie umożliwia piekarzom pominięcie fazy przygotowywania zakwasu poprzez zniwelowanie potrzeby „odświeżania zakwasu”.

Właściwy dobór mikroorganizmów oraz odpowiednio przeprowadzona fermentacja gwarantują, że piekarze uzyskają produkty o wymaganych cechach. Opatentowana przez Lesaffre receptura umożliwia stabilizację żywego zakwasu, w zależności od rodzaju produktu, aż do 14 tygodni przy temperaturze poniżej 10°C. Dotyczy to zarówno zakwasu żytniego, jak i zwykle mniej kwasowego zakwasu pszennego.

WIĘKSZA SKUTECZNOŚĆ

Dzięki jakości wybranych szczepów nasze żywe zakwasy charakteryzują się wysoce zakwaszającymi właściwościami fermentacyjnymi oraz niezwykłymi walorami aromatycznymi uwalnianymi podczas pieczenia. Pozwala to osiągnąć takie same rezultaty, jak przy stosowaniu naturalnego „zakwasu”.

WIĘKSZA PEWNOŚĆ

Stabilność zakwasu gwarantuje piekarzom uzyskanie powtarzalnych wyników dzięki eliminacji rozwoju niepożądanych mikroorganizmów odpowiedzialnych za psucie się produktu. Żywy zakwas może być używany w wielu zastosowaniach: bagietkach, wypiekach półcukierniczych, do chleba żytniego, do chleba kanapkowego, ciabatty, pizzy i tradycyjnego chleba francuskiego opartego na zakwasie.

Nazwy żywych zakwasów w płynie występujących w ofercie Lesaffre Polska:

  • Crème de Levain
  • Żywy zakwas z pszenicy Durum (3000)

Szczegóły na ich temat do pobrania w ulotce.

Informacje dodatkowe:
  • Dostępne opakowania: Kanister 5 kg, 25 kg; Pojemniki 300 kg, 500 kg, 1000 kg
  • Termin przydatności do spożycia: 14 tygodni przy temperaturze pomiędzy 2 - 6°C od daty produkcji zależnie od rodzaju produktu.
  • DOZOWANIE: Zalecane dozowanie wynosi od 5% do 15% całkowitej masy mąki, zależnie od oczekiwanych wyników i rodzaju produktu.