Brownie

Brownie to mieszanka do wyrobu wyrazistego w smaku, mocno czekoladowego ciasta, o wilgotnym miękiszu, a zarazem lekko chrupiącą skórką

Zarówno Brownie klasyczne, proste, jak i te z urozmaiconą recepturą mają jedną cechę wspólną: są obłędnie smaczne! Mieszanka Brownie to gwarancja bardzo dobrej jakości wyrobu gotowego.

Receptury na:

  1. Brownie
  2. Brownie z orzechami
  3. Brownie ze śmietanką
  4. Brownie z masłem orzechowym/kajmakiem/ganachem
  5. Batoniki kokosowe Brownie w polewie czkoladowej

Dostępne do pobrania w karcie produktu.

Brownie - receptura podstawowa

Składniki

Surowce [g]

Mieszanka Brownie

1 000

jaja

200

olej

200

woda

200

mieszanie

4'

Wytwarzanie:

Wszystkie składniki ciasta wymieszać do jednolitej konsystencji mieszadłem płaskim ramowym przez około 3 - 4 minuty na wolnych obrotach. Ciasto wykładać do natłuszczonej bądź wyłożonej papierem formy, do wysokości ok 2 cm i wypiekać w temperaturze 180-200°C przez 30-35 minut.

Brownie z orzechami

Składniki

Surowce [g]

Mieszanka Brownie

1000

jaja

200

olej

200

woda

100

orzechy włoskie/laskowe

200

mieszanie

4'

Wytwarzanie:

Wszystkie składniki ciasta wymieszać do jednolitej konsystencji mieszadłem płaskim ramowym przez około 3 - 4 minuty na wolnych obrotach. Na minutę przed końcem mieszania dodać całe bądź posiekane orzechy. Ciasto wykładać do natłuszczonej bądź wyłożonej papierem formy, do wysokości ok 2 cm i wypiekać w temperaturze 180-200°C przez 30-35 minut.

Brownie z kajmakiem/masłem orzechowym/ganachem

Składniki

Surowce [g]

Mieszanka Brownie

1000

jaja

200

olej

200

woda

100

mieszanie

4'

kajmak

ok. 700

masło orzechowe

ok. 500

ganache czekoladowy

400g śmietanki 30%+600g czekolady

Wytwarzanie:

Sposób przygotowania taki sam jak w przypadku receptury podstawowej BROWNIE. Po ostygnięciu ciasto posmarować kajmakiem, masłem orzechowym bądź ganachem czekoladowym, pokroić i udekorować wedle uznania.

Brownie ze śmietanką

Składniki

Surowce [g]

Mieszanka Brownie

1 000

jaja

200

olej

200

woda

200

śmietanka 30%

60

mieszanie

4'

Wytwarzanie:

Sposób przygotowania taki sam jak w przypadku receptury podstawowej BROWNIE.

Batoniki kokosowe Brownie w polewie czekoladowej

Składniki

Surowce [g]

Mieszanka Brownie

1000

jaja

200

olej

200

woda

100

mieszanka coco's mix

1000

mieszanka Best Cream

55

piana z białek

200

cukier

100

woda

420

mieszanie

4'

Wytwarzanie:

BLAT BROWNIE: Sposób przygotowania taki sam jak w przypadku receptury podstawowej BROWNIE.

BLAT KOKOSOWY: Wszystkie składniki ciasta wymieszać do jednolitej konsystencji mieszadłem płaskim ramowym przez około 3 - 4 minuty na wolnych obrotach. Ciasto delikatnie połączyć z białkami ubitymi z cukrem na pianę, a następnie wykładać do natłuszczonej, bądź wyłożonej papierem formy, do wysokości ok 2 cm i wypiekać w temperaturze 180-200°C przez 30-35 minut. Po wystygnięciu ułożyć blat kokosowy na brownie (można użyć polewy albo warstwy lepiej się skleiły) i kroić na pożądane kształty. Zanurzać w polewie czekoladowej i układać do stężenia kokosową warstwą do góry.

Pliki do pobrania