Croissantowe Extra

Croissantowe extra to wysokiej jakości mieszanka do wyrobu ciast drożdżowych półfrancuskich

Polecana do produkcji croissantów oraz innych ciastek półfrancuskich z nadzieniami. Delikatny, „listkowy” miękisz o równomiernej strukturze, połączony z dużą objętością to wyznaczniki cechujące ten produkt. Mieszanka gwarantuje szybkość i łatwość wykonania poprzez skrócenie tradycyjnych metod oraz satysfakcjonującą objętość. Dodatkową jej zaletą jest długi okres przydatności do spożycia gotowych wyrobów.

Receptura na Croissantowe Extra

Składniki

Surowce [g]

Mąka pszenna T500

1 000

Mieszanka

200

Cukier

50

Tłuszcz (olej)

50

Drożdże

60 g

Woda

ok. 520 - 550

Margaryna do wbudowania w ciasto

400 - 450

Temperatura ciasta

22-24°C

Wytwarzanie:

Wszystkie składniki ciasta miesić 3 min na wolnych + 4-5 min na szybkich obrotach. Fermentować wstępnie 10 min w temperaturze 2-5°C, następnie wbudować tłuszcz w ciasto (margaryna lub masło) i poddać procesowi laminacji – wałkujemy dwukrotnie do grubości 4-5 mm, składając po raz pierwszy na 4, a następnie na 3. Następnie pozostawić ciasto do relaksacji na 15 mian w temperaturze 2-5°C, a później formować. Fermentacja główna około 60 - 70 min w temperaturze 30°C i wilgotności powietrza 80- 85%.

Wypiek: 170 – 180°C

Czas wypieku: 14 – 15 minut

Ciasto Czekoladowe

Składniki

Surowce [g]

Mieszanka Czekoladowe

1000

Olej roślinny

450

Jaja

250

Woda

200

Wytwarzanie:

Gotową masę czekoladową udekorować w dowolny sposób masą kokosową. Następnie wypiekać około 50 minut w temperaturze 170-180 °C.