Pączek na Medal

Mieszanka do wyrobu pączków

Mieszanka Pączek na Medal to łatwa w przygotowaniu i ekonomiczna mieszanka do produkcji smakowitych pączków. Nowa formuła mieszanki ułatwia uzyskanie wysokiej jakości wyrobów o dużej objętości i korzystnych cechach miękiszu.Stabilizuje ona rozrost końcowy oraz zapewnia idealny kolor i aromat, a także wydłuża świeżość. Dzięki jej zastosowaniu otrzymujemy doskonałe pączki o apetycznym wyglądzie i wydłużonym czasie przechowywania. Dodatkowym atutem mieszanki jest najwyższa powtarzalność produkcji oraz prostota wytwarzania.

Pączek na Medal

Składniki

Surowce [g]

Mąka pszenna 

1 000

Mieszanka

200

Jaja

150

Margaryna

80

Drożdże

60

Woda

380

Miesienie

3'+5'

Temperatura ciasta

27 - 28 °C

Wytwarzanie:

Wszystkie składniki ciasta wymiesić do jednolitej konsystencji i odstawić ciasto do wstępnej fermentacji na około 15 minut. Następnie odważyć pożądaną gramaturę i uformować kęsy ciasta, po czym fermentować w temperaturze 33 - 35 °C i wilgotności powietrza 70 - 80% przez kolejne 45 - 50 minut. Po fermentacji kęsy odstawić na ok. 5 minut do oskórzenia w warunkach otoczenia. 

Wypiek: 170 - 175 °C

Czas wypieku: 4 + 2 + 2 minuty