Pierniczki

Pierniczki to mieszanka cukiernicza do wyrobu ciastek typu pierniczki

Wypieki na bazie mieszanki dzięki idealnie dobranym proporcjom przypraw: cynamonu, goździków, imbiru, gałki muszkatołowej, kolendry, ziela angielskiego oraz kardamonu mają prawdziwie bogaty, korzenny aromat i smak. Ciasto dobrze się formuje, nie rośnie zbytnio podczas pieczenia, a wycięte formy nie odkształcają się. Ciasto jest ciemne i ma strukturę prawdziwego piernika. Wyrób gotowy charakteryzuje się wilgotnym miękiszem. Pierniczki nadają się do jedzenia zaraz po upieczeniu, ale można je również przechować w zamkniętych pojemnikach nawet do kilku tygodni.

Receptury:
1. Obróbka ręczna
2. Obróbka maszynowa

Do pobrania również na karcie produktu.

Obróbka ręczna

Składniki

Surowce [g]

Mieszanka Pierniczki

1 000

Jaja

200

Olej

200

Marmolada

200

Woda

100

Mieszanie

3-4'

Wytwarzanie:

Wszystkie składniki ciasta wymieszać do jednolitej konsystencji mieszadłem płaskim ramowym przez około 3-4 minuty na wolnych obrotach. Ciasto rozwałkować do grubości ok 0,5 cm i wycinać z niego pożądane kształty.

Temperatura wypieku: 180-200°C (temperatura wypieku ciast biszkoptowo-tłuszczowych)
Czas wypieku: około 12-15 minut

Obróbka maszynowa

Składniki

Surowce [g]

Mieszanka Pierniczki

1000

Jaja

220

Olej

400

Marmolada

220

Woda

100

Mieszanie

3-4'

Wytwarzanie:

Wszystkie składniki ciasta wymieszać do jednolitej konsystencji mieszadłem płaskim ramowym przez około 3-4 minuty na wolnych obrotach. Ciasto rozwałkować do grubości ok 0,5 cm i wycinać z niego pożądane kształty.

Temperatura wypieku: 180-200°C (temperatura wypieku ciast biszkoptowo-tłuszczowych)
Czas wypieku: około 12-15 minut

Pliki do pobrania