Huzar

Pieczywo o wysokich walorach dietetycznych i zdrowotnych

Wypiekane metodą tradycyjną z mąki żytniej wzbogaconej dodatkiem ziaren. Doskonale trafia w gusta wymagających konsumentów.

Receptura na Chleb „Huzar”

Zaczyn premiksowy:

Składniki

Surowce [g]

MIESZANKA

3 000

Woda (ok.50°C)

3 000

Czas odstania

3 - 12 godz.

Ciasto:

Składniki

Surowce [g]

Zaczyn premiksowy

6 000

Mąka pszenna typu T 750

7 000

Sól

50

Drożdże

300 *

Woda

3 000

Temperatura ciasta

28°-29°C

Czas fermentacji

30 minut

Wytwarzanie:

Wszystkie składniki do ciasta chlebowego wymiesić do normalnej konsystencji. Uformować bochenek a następnie włożyć do posypanej mąką formy. Górną powierzchnię pokropić wodą i posypać posypką Ziarenka. Przy 3/4 garowaniu, odwrócić bochenek i naciąć po środku. Piec z parą, po upływie 1 minuty dopływ pary zmniejszyć i dobrze wypiec.

Temperatura wypieku: 240°C

Czas wypieku: około 30 minut

Receptura na bułki „Huzar”

Zaczyn premiksowy:

Składniki

Surowce [g]

MIESZANKA

3 000

Woda (ok.50°C)

3 000

Czas odstania

3 - 12 godz.

Ciasto:

Składniki

Surowce [g]

Uwodniony premiks chlebowy

6 000

Mąka pszenna typu 550

7 000

Sól

60

Drożdże

500 *

Woda

ok. 2 500

Temperatura ciasta

26°- 27° C

Czas fermentacji

ok. 50 minut

Pieczenie z parą

ok. 15-20 minut

Wytwarzanie:

Ciasto sporządzić o luźnej konsystencji. Po leżakowaniu sprasować 2 000 gram ciasta i podzielić maszynowo na 30 zaokrąglonych kęsów. Uformowane kuleczki szczodrze posypać mąką żytnią typu 720. Górną powierzchnię pokropić wodą i posypać posypką Ziarenka. Po 3/4 garowania naciąć po Środku, a następnie piec w komorze wypiekowej nasyconej parą wodną

Temperatura wypieku: 230°C

Czas wypieku: 15 minut

*) UWAGA! Podane dozowanie dotyczy wyłącznie drożdży Perfekta zielona. W przypadku zastosowania innych drożdży dozowanie większe o 25%.