Junak

Mieszanka piekarska do pieczywa pszenno-żytniego z amarantusem i wiesiołkiem

W Mieszance Chleba Junak dobroczynne działanie amarantusa zostało dodatkowo wzmocnione prozdrowotnymi własnościami wiesiołka i dlatego służy ona do produkcji chleba szczególnie wskazanego w racjonalnym i zdrowym żywieniu.

Receptura na Chleb „JUNAK”

Składniki

Surowce [g]

Mąka pszenna typu 750

7000

Mąka żytnia typu 750

3000

MIESZANKA

1000

Woda

7000

Drożdże

250

Sól

220

Temperatura ciasta

28°-29° C

Czas fermentacji

10 minut

Wytwarzanie:

Wszystkie składniki do ciasta wymiesić do normalnej konsystencji. Odważyć pożądaną gramaturę, uformować bochenek, obtoczyć w posypce, a następnie włożyć do posmarowanej olejem foremki. Fermentować około 45 minut, a następnie piec z parą.

Temperatura wypieku: 240°C

Czas pieczenia: około 30 minut