Pizza Amerykańska

Blend do Pizzy Amerykańskiej

Klucz do sukcesu w przygotowaniu amerykańskiej pizzy z formy, zniewalającej pod względem smaku i zapachu. Amerykańska pizza z formy staje coraz bardziej popularna, również w Polsce nie brakuje amatorów tego pulchnego ciasta. Blend Star’Bake Pizza Amerykańska zawiera wszystkie istotne składniki konieczne do optymalnej fermentacji, polepszenia ciasta i wspaniałego smaku. Produkt nie zawiera składników luzem (np. mąki), które są dostępne lokalnie.

Pizza Amerykańska

Składniki:
1 saszetka blendu Star’Bake Z 20 spodów do pizzy o wadze 400 g
Mąka 5000 g 100 %
Woda* 2700 g 54 %
Olej roślinny 100 g 2 %
Blend Star’Bake (1 saszetka) 200 g 4 %
CAŁKOWITA MASA CIASTA 8000 g

Czas przygotowania:
118 minut

Wytwarzanie:
Wymieszać suche składniki, tj. mąke i blend Star’Bake. Dodać wodę i olej. Wymiesić do momentu, kiedy ciasto będzie w pełni rozwinięte.**
Miesiarka spiralna: 4 min na 1-szej prędkości + 2 min na 2-giej prędkości
Miesiarka niskoobrotowa:5 min na 1-szej prędkości+ 3 min na 2-giej prędkości

Temperatura ciasta = 27°C - 28°C.

Odprężanie:
5 min w temperaturze pokojowej (pod przykryciem).

Dzielenie:
Podzielić ciasto na kęsy o wadze 400 g (orientacyjnie) i zaokrąglić. Przykryć i pozostawić do odprężenia na 5 min w temperaturze pokojowej. Rozwałkować na placki o grubości 2,5 mm i średnicy 30 cm. Formę o średnicy 30 cm natłuścic 40 g oleju. Ułożyć ciasto w formie.

Fermentacja:
90 min w temperaturze 30°C (pod przykryciem, jeśli ciasto pozostaje w otwartym pomieszczeniu).

Dekorowanie

Wypiek***
7-12 min w temp 250°C.

Pliki do pobrania