Smakowity z orkiszem - receptura podstawowa
| Składniki | Surowce [g] | 
| Ziarno słonecznika | 125 | 
| Mieszanka Smakowity z orkiszem | 400 | 
| Mąka żytnia typ 720 | 300 | 
| Mąka pszenna typ 750 | 300 | 
| Drożdże | 30 | 
| Woda | 900 | 
| Zakwas Ritesa | 20 | 
| Polepszacz Grafitowy | - | 
| RAZEM | 2075 | 
Wytwarzanie: 
Wszystkie składniki wymieszać do właściwej konsystencji (czas miesienia: 3+3 minut). Temperatura ciasta: 28-30˚C. Pozostawić ciasto do odpoczynku na około 30 minut. Następnie podzielić ciasto, uformować i fermentować przez około 40 minut w temperaturze 35˚C i wilgotności względnej powietrza 70-80%.
Temperatura wypieku: 220°C
Czas wypieku: około 40 minut
Chleb pszenno - żytni z płatkami orkiszowymi
| Składniki | Surowce [g] | 
| Ziarno słonecznika | 125 | 
| Mieszanka Smakowity z orkiszem | 400 | 
| Mąka żytnia typ 720 | - | 
| Mąka pszenna typ 750 | 300 | 
| Drożdże | 30 | 
| Woda | 650 | 
| Zakwas Ritesa | 20 | 
| Polepszacz Grafitowy | 5 | 
| RAZEM | 1830 | 
Wytwarzanie:
Wszystkie składniki wymieszać do właściwej konsystencji (czas miesienia: 3+6 minut). Temperatura ciasta: 28-30˚C. Pozostawić ciasto do odpoczynku na około 30 minut. Następnie podzielić ciasto, uformować i fermentować przez około 40 minut w temperaturze 35˚C i wilgotności względnej powietrza 70-80%.
Temperatura wypieku: 220°C
Czas wypieku: około 35 minut
Chleb żytnio - pszenny z płatkami orkiszowymi
| Składniki | Surowce [g] | 
| Ziarno słonecznika | 125 | 
| Mieszanka Smakowity z orkiszem | 400 | 
| Mąka żytnia typ 720 | 400 | 
| Mąka pszenna typ 750 | 200 | 
| Drożdże | 30 | 
| Woda | 950 | 
| Zakwas Ritesa | 20 | 
| Polepszacz Grafitowy | - | 
| RAZEM | 2125 | 
Wytwarzanie:
Wszystkie składniki wymieszać do właściwej konsystencji (czas miesienia: 3+3 minut). Temperatura ciasta: 28-30˚C. Pozostawić ciasto do odpoczynku na około 30 minut. Następnie podzielić ciasto, uformować i fermentować przez około 40 minut w temperaturze 35˚C i wilgotności względnej powietrza 70-80%.
Temperatura wypieku: 220°C
Czas wypieku: około 40m-45 minut
Chleb żytni z płatkami orkiszowymi
| Składniki | Surowce [g] | 
| Ziarno słonecznika | 125 | 
| Mieszanka Smakowity z orkiszem | 400 | 
| Mąka żytnia typ 720 | 600 | 
| Mąka pszenna typ 750 | - | 
| Drożdże | 30 | 
| Woda | 1000 | 
| Zakwas Ritesa | 30 | 
| Polepszacz Grafitowy | 5 | 
| RAZEM | 2185 | 
Wytwarzanie:
Wszystkie składniki wymieszać do właściwej konsystencji (czas miesienia: 3+6 minut). Temperatura ciasta: 28-30˚C. Pozostawić ciasto do odpoczynku na około 30 minut. Następnie podzielić ciasto, uformować i fermentować przez około 40 minut w temperaturze 35˚C i wilgotności względnej powietrza 70-80%.
Temperatura wypieku: 220°C
Czas wypieku: około 35 minut