Tradycyjny

Mieszanka do produkcji pszennego pieczywa typu rustykalnego

Mieszanka ta pozwala na przygotowanie produktów opartych na ludowych recepturach i wedle starodawnych metod o oryginalnym, niepowtarzalnym zapachu i smaku. Długie prowadzenie ciasta pozwala uzyskać lepszą porowatą strukturę pieczywa, wymyślne rustykalne spękania, a finalnie jest gwarancją długotrwałej świeżości.

Receptury na:

  1. Bagietka tradycyjna
  2. Bułka tradycyjna
  3. Chleb tradycyjny

Receptury dostępne do pobrania w karcie produktu Tradycyjny.

Bagietka tradycyjna

Składnikiilość w gramach
Mąka pszenna typ 500900
Mąka żytnia typ 720100
Mieszanka100
Drożdże20
Woda750
Razem1870
Sposób wytwarzania
Miesienie3'+5'
Temperatura ciasta25-27ºC
1 fermentacja (na stole)60'
Dzielenie350 g
2 fermentacja20'->formowanie->40'
Wypiek (piec trzonowy)230ºC/18'

Bułka tradycyjna

Składnikiilość w gramach
Mąka pszenna typ 5001000
Mąka żytnia typ 720-
Mieszanka100
Drożdże20
Woda650
Razem1770
Sposób wytwarzania
Miesienie3'+5'
Temperatura ciasta25-27ºC
1 fermentacja (na stole)10'
Dzielenie95 g
2 fermentacja30'
Wypiek (piec trzonowy)220ºC/10'

Chleb tradycyjny

Składnikiilość w gramach
Mąka pszenna typ 500700
Mąka żytnia typ 720300
Mieszanka100
Drożdże20
Woda1100-1200
Razem1920
Sposób wytwarzania
Miesienie (spirala)3'+5'
Temperatura ciasta25-27ºC
1 fermentacja (na stole)45'
Dzielenie500 g
2 fermentacja15'
Wypiek (piec trzonowy)230ºC/30'
Pliki do pobrania