Brioche

Mieszanka Brioche to 5% koncentrat do produkcji wszelkiego rodzaju ciast drożdżowych.

Szczególnie polecana do francuskich bułek śniadaniowych typu brioche (brioszka). Ciasto zawiera stosunkowo dużą ilość masła i jajek, a minimalną ilość cukru.

Brioszka, chałka, paluch drożdżowy

Ciasto

Składniki

Surowce [g]

Mąka pszenna 500

1 000

Mix Brioche

50

Drożdże

80

Cukier

150

Sól

20

Tłuszcz (margaryna/ masło)

150

Jaja

75

Woda

300

Miesienie

3’ + 4’

Wytwarzanie:

Wszystkie składniki ciasta wymiesić do normalnej konsystencji. Odstawić ciasto do wstępnej fermentacji na 20 minut. Następnie odważyć pożądaną gramaturę, uformować kęs ciasta i fermentować w temperaturze 35°C i wilgotności powietrza 80% przez około 60-80 minut. Następnie kęsy ciasta posmarować jajkiem lub innym nabłyszczaczem i wypiekać bez zaparowania.

Wypiek: 180°C bez zaparowania

Czas wypieku: 20-30 minut

Placek drożdżowy, babka drożdżowa

Ciasto

Składniki

Surowce [g]

Mąka pszenna 500

1000

Mix Brioche

50

Drożdże

70

Cukier

120

Sól

20

Tłuszcz

100

Jaja

100

Woda

370

Miesienie

3’ + 5’

Wytwarzanie:

Wszystkie składniki ciasta wymiesić do normalnej konsystencji. Odstawić ciasto do wstępnej fermentacji na 30 minut. Następnie odważyć pożądaną gramaturę, ułożyć placek w formie, udekorować owocami lub/oraz kruszonką i fermentować w temperaturze 35°C i wilgotności powietrza 80% przez około 50 minut. Wypiekać bez zaparowania na piecu wsadowym.

Wypiek: 180°C bez zaparowania

Czas wypieku: około 50 minut