Piernik

Piernik to wyjątkowa mieszanka do wyrobu ciast piernikowych.

Wyroby z tej mieszanki charakteryzują się bogatym, korzennym aromatem oraz niezwykłym smakiem. Oprócz tego ciasta z mieszanki Piernik cechuje długotrwała świeżość.

Receptury na:

  1. Receptura podstawowa
  2. Babka
  3. Blat
  4. Piernik z bakaliami

Dostępne do pobrania w karcie produktu.

Receptura podstawowa

Składniki

Surowce [g]

MIESZANKA

1 000

Jaka

300

Olej roślinny

300

Marmolada

300

Woda

70

Bakalie

-

Miesienie

5 minut

Razem

1970

Wytwarzanie (receptura bazowa):

Wszystkie składniki ciasta wymieszać na średnich obrotach mieszadłem płaskim ramowym przez około 5 min. Wyłożyć na blachę i wypiekać.

Babka

Składniki

Surowce [g]

MIESZANKA

1 000

Jaja

450

Olej roślinny

400

Marmolada

-

Woda

100

Bakalie

-

Miesienie

4 minuty

Razem

1950

Blat

Składniki

Surowce [g]

MIESZANKA

1 000

Jaka

300

Olej roślinny

300

Marmolada

300

Woda

70

Bakalie

-

Miesienie

4 minuty

Razem

1970

Piernik z bakaliami

Składniki

Surowce [g]

MIESZANKA

1 000

Jaja

500

Olej roślinny

300

Marmolada

-

Woda

50

Bakalie

750

Miesienie

3 minuty

Razem

2600

Wytwarzanie (babka, blat, piernik):

Wszystkie składniki ciasta wymieszać na średnich obrotach mieszadłem płaskim ramowym. Czas miesienia: 4 minuty dla blatu piernikowego i babki piernikowej oraz 3 minuty dla piernika z bakaliami. Wyłożyć na blachę i wypiekać w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut w zależności od rodzaju pieca.

Pliki do pobrania