Sielski

Mieszanka piekarska do produkcji pieczywa mieszanego z dodatkiem siemienia lnianego i nasion Chia

Niekwestionowaną zaletą nasion Chia jest wysoka zawartość kwasów Omega-3 (m. in. kwasu alfa-linolenowego, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi). Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2g ALA dziennie tj. około 2 kromek chleba Sielski. Nasiona Chia w połączeniu z siemieniem lnianym tworzą idealnie zgrany duet. Chleb Sielski dzięki dużej zawartości nasion ma wyjątkowo ciekawą, sprężystą strukturę miękiszu i wyrazisty smak i aromat.

Chleb

Składnikiilość w gramach
Mąka pszenna typ 500-
Mąka pszenna typ 750800
Mąka żytnia typ 720200
Mieszanka500
Drożdże20
Cukier-
Woda1100-1200
Razem1750
Sposób wytwarzania
Miesienie (spirala)3'+8'
Temperatura ciasta26-27ºC
1 fermentacja (temp otoczenia)50'
Dzieleniewg uznania
2 fermentacja45-60' (temp otoczenia)
Wypiek (piec trzonowy)220ºC/30-35'

Bułki

Składnikiilość w gramach
Mąka pszenna typ 5001000
Mąka pszenna typ 750-
Mąka żytnia typ 720-
Mieszanka500
Drożdże20
Cukier20
Woda100-1100
Razem2590
Sposób wytwarzania
Miesienie (spirala)3'+8'
Temperatura ciasta26-27ºC
1 fermentacja (temp otoczenia)50'
Dzieleniewg uznania
2 fermentacja40' (garownia)
Wypiek (piec trzonowy)210ºC/15'

 

Pliki do pobrania