Waniliowe Extra

WANILIOWE EXTRA jest mieszanką do wyrobu różnego rodzaju ciast drożdżowych

Są to bułki drożdżowe, paluchy maślane, chałki oraz babki z bakaliami. Dzięki doskonale dobranym składnikom otrzymujecie państwo produkt o wyrazistym maślano-waniliowym smaku oraz długim terminie przydatności do spożycia gotowego wyrobu.

Receptura na Waniliowe Extra

Składniki

Surowce [g]

Mąka pszenna T500

1 000

Mieszanka

200

Cukier

150

Jajka

100

Tłuszcz (margaryna+olej)

80+40

Drożdże

60

Woda

ok. 450-460

Wytwarzanie:

Wszystkie składniki ciasta miesić 3 min na wolnych +5 min na szybkich obrotach. Fermentować wstępnie 10 min, następnie uformować i poddać końcowej fermentacji ok. 60 min w 35°C i 85% wilgotności.

Wypiek: 170 – 180°C

Czas wypieku: około 12 – 15 minut

Receptura na pieczywo maślane z użyciem mixu Waniliowe Extra

Składniki

Surowce [g]

Mąka pszenna T500

1 000

Mieszanka

200

Cukier

80

Margaryna

50

Drożdże

60

Woda

620

Wytwarzanie:

Wszystkie składniki ciasta miesić 3 na wolnych +4 min na szybkich obrotach. Następnie zważyć presy 1800 g i poddać wstępnej fermentacji 10-15 min. Po wstępnej fermentacji formować chałki lub bułki maślane i fermentować ok. 60-80 min temp ok. 35°C i wilgotności 80-85%. Przed wypiekiem posmarować jajkiem, udekorować kruszonką.

Wypiek: 170 – 180°C

Czas wypieku: około 12 – 20 minut