Pradawny

Pradawny jest mieszanką piekarską do produkcji pieczywa mieszanego

Bochen Pradawny ma oryginalny kształt i posiada charakterystyczne, przyciągające wzrok nierównomierne, rustykalne spękania – co stanowi niezwykle interesujący aspekt wizualny. Wyjątkowego charakteru nadaje mu ponadto delikatny, mleczny smak i niezwykle subtelny aromat. Pradawny ma wyjątkowo wilgotny i sprężysty miękisz, o znacznej porowatości. Skórka pieczywa jest cienka i chrupiąca.

Pradawny

Składnikiilość w gramach
Mąka pszenna typ 5001000
Mąka żytnia typ 720200
Pradawny300
Drożdże25
Woda1050
Razem2575
Sposób wytwarzania
Miesienie3'+8'
Temperatura ciasta25-27ºC
1 fermentacja (w pojemniku, temperatura otoczenia)80'-90'
Formowaniezgodnie z zaleceniami technologa
2 fermentacja (temperatura otoczenia)10'-15'
Wypiek (na trzonie)230ºC->200ºC/50-60'

 

Pliki do pobrania