Znakomity

Mieszanka piekarska do wyrobu wieloziarnistego chleba z kwasem foliowym

Pieczywo Znakomity znakomicie urozmaica dietę, gdyż zawiera różnorodne składniki pokarmowe, m.in. inny kwas foliowy, błonnik i białko. Oprócz tego Znakomity ma niezwykle atrakcyjny wygląd i smak, dzięki zawartości wielu ziaren, takich jak: ziarna słonecznika, ziarna pszenicy, siemię lniane brązowe, sezam, ziarna żyta oraz dzięki płatkom żytnim i płatkom ziemniaczanym.

Receptury na:

  1. Znakomity
  2. Chleb żytnio-pszenny znakomity
  3. Bułki pszenne znakomite

Do pobrania na stronie receptury Znakomity

Znakomity

Składnikiilość w gramach
Mąka pszenna typ 500-
Mąka żytnia typ 720-
Znakomity1000
Drożdże30
Sól-
Woda700
Zakwas Ritesa20
Razem1750
Sposób wytwarzania
Miesienie3'+10'
Temperatura ciasta27-28ºC
Odpoczynek15'-30'
Dzielenietak
Formowanie kęsówtak, koszyk lub foremka
Główna fermentacja40'-50'
Parametry głównej fermentacji35ºC/80%
Czas wypieku40'-50'
Temperatura wypieku220ºC z zaparowaniem
Wypiekwsadowy

Chleb żytnio-pszenny znakomity

Składnikiilość w gramach
Mąka pszenna typ 500-
Mąka żytnia typ 720500
Znakomity500
Drożdże30
Sól10
Woda800
Zakwas Ritesa20
Razem1680
Sposób wytwarzania
Miesienie3'+5'
Temperatura ciasta29-30ºC
Odpoczynek30'
Dzielenietak
Formowanie kęsówtak, foremka
Główna fermentacja40'-50'
Parametry głównej fermentacji35ºC/80%
Czas wypieku40'-50'
Temperatura wypieku220ºC z zaparowaniem
Wypiekwsadowy

Bułki pszenne znakomite

Składnikiilość w gramach
Mąka pszenna typ 500500
Mąka żytnia typ 720-
Znakomity500
Drożdże40
Sól10
Woda580
Zakwas Ritesa-
Razem2010
Sposób wytwarzania
Miesienie3'+5'
Temperatura ciasta26-27ºC
Odpoczynek15'
Dzielenietak
Formowanie kęsówwedle uznania
Główna fermentacja40'-50'
Parametry głównej fermentacji35ºC/80%
Czas wypieku15'-25'
Temperatura wypieku200ºC z zaparowaniem
Wypiekcyklotermiczny/obrotowy

 

Pliki do pobrania