Żytni

ŻYTNI to mieszanka chlebowa do produkcji tradycyjnego pieczywa żytniego

W mieszance żytni, oprócz mąki żytniej, znajdują się również ziarna słonecznika oraz siemię lniane. Pieczywo z mieszanki chleba żytniego z całą pewnością można polecić wszystkim osobom, które dbają o zdrowie. Pieczywo z tej mieszanki jest mniej kaloryczne, co powoduje, że stanie się sprzymierzeńcem osób dbających o nienaganną sylwetkę. Dzięki wyjątkowo dużej zawartości błonnika pieczywo z tej mieszanki wywiera korzystny wpływ na układ pokarmowy.

Chleb Żytni

Składniki

Surowce [g]

Mąka żytnia typ 720

8 000

MIESZANKA

2 000

Drożdże

300

Zakwas Ritesa

250

Woda

8 000

Miesienie

4’ + 2’

Temperatura ciasta

28 - 30°C

Wstępna fermentacja

15 minut

Wytwarzanie:

Wszystkie składniki ciasta wymiesić i odstawić do wstępnej fermentacji (15 minut). Następnie odważyć pożądaną gramaturę, uformować kęs ciasta i ułożyć w formie. Fermentować w temperaturze 33-35°C i wilgotności powietrza około 85% przez 50 – 60 minut.

Wypiek: 200°C -> 20 minut -> 180°C

Czas wypieku: około 40-45 minut

Bułki

Składniki

Surowce [g]

Mąka pszenna typ 550

8 000

MIESZANKA

2 000

Drożdże

400

Polepszacz Biały

20

Woda

5 200

Woda

1 500

Miesienie

3’ + 4’

Temperatura ciasta

27 - 28°C

Wstępna fermentacja

15 minut

Wytwarzanie:

Wszystkie składniki ciasta wymiesić i odstawić do wstępnej fermentacji (15 minut). Następnie podzielić i zaokrąglić na dzielarce. Położyć uformowane bułeczki na blachach i wstawić do komory fermentacyjnej. Fermentować w temperaturze 33 - 35°C i wilgotności powietrza 85% przez około 45 minut.

Wypiek: 200°C z zaparowaniem

Czas wypieku: około 15 minut.