Dodawany bezpośrednio do mąki przed miesieniem, bez konieczności uwadniania.
Suchy zakwas S400 to żytnia, naturalnie przefermentowana mąka. Służy do szybkiej produkcji pieczywa żytniego, mieszanego oraz jako środek dokwaszający ciasto przy produkcji dwufazowej z użyciem naturalnych zakwasów chlebowych.
|
Składniki |
Surowce [g] |
|
Mąka żytnia T720 |
8 000 |
|
Mąka pszenna T750 |
2 000 |
|
Mieszanka Żytni |
50 |
|
Woda |
7 500 |
|
Sól |
200 |
|
Drożdże |
300 |
|
S400 |
350 |
|
Miesienie |
8’-12’ (wolne obroty) |
|
Temperatura ciasta |
27 – 28°C |
|
Czas fermentacji |
10’ |
|
Składniki |
Surowce [g] |
|
Mąka żytnia T2000 |
6 000 |
|
Mąka żytnia T720 |
4 000 |
|
Woda |
8 000 |
|
Sól |
200 |
|
Drożdże |
300 |
|
s400 |
500 |
|
Miesienie |
5’ – 8’ (wolne obroty) |
|
Temperatura ciasta |
27 – 28°C |
|
Czas fermentacji |
10’ |
Wytwarzanie:
Wszystkie składniki ciasta chlebowego wymiesić do normalnej konsystencji. Po wstępnej fermentacji odważyć pożądaną gramaturę, uformować bochenek a następnie włożyć do formy. Fermentować około 40 minut a następnie piec z parą.
Temperatura wypieku: 240°C “ 210°C
Czas wypieku: 45 minut
|
Składniki |
Surowce [g] |
|
Mąka pszenna T750 |
7 000 |
|
Mąka żytnia T720 |
3 000 |
|
Woda |
6 000 |
|
Sól |
200 |
|
Drożdże |
300 |
|
s400 |
180 |
|
Miesienie |
4’ + 2’ |
|
Temperatura ciasta |
27 – 28°C |
|
Czas fermentacji |
15-20’ |
Wytwarzanie:
Wszystkie składniki ciasta chlebowego wymiesić do normalnej konsystencji. Po wstępnej fermentacji odważyć pożądaną gramaturę, uformować bochenek a następnie włożyć do formy. Fermentować około 45 minut a następnie piec z parą.
Temperatura wypieku: 240°C
Czas wypieku: 40 minut